Cola og Mariekiks mod dårlig mave?

De fleste har nok prøvet, at blive ramt at dårlig mave på et eller andet tidspunkt. Uden at sige for meget, kan jeg da også afslører at jeg selv er blevet ramt her i weekenden. De fleste der har haft dårlig mave, har også hørt myten om, at Cola og Mariekiks hjælper på en sådan situation. Men kan det nu også passe, eller det ren placebo?

Cola

Lad os starte med at se på myten om Colaen. Her er der mange delte meninger om hvordan denne Cola skal indtages. Først og fremmest er der mange der påstår at det SKAL være Coca-Cola og at det SKAl være den originale. Altså må det ikke være hverken zero, eller nogle af de mange andre varianter. Her ud over er der mange der siger at man skal fortynde den med vand. Andre mener, at Colaen skal “afbruses” inden indtag.

Spørgsmålet om, om cola hjælper på en dårlig mave, kan besvares med et kort svar, eller et langt svar.

Det korte svar:

Der er ikke nogen videnskabelig dokumentation for, at Cola hjælper mod dårlig mave. Cola i sig selv, kan heller ikke slå bakterierne i hjel, selvom Cola er en meget sur væske. Mavens egen pH-værdi er nemlig lavere end Colaens. Når folk påstår at Colaen har en helbredende effekt på deres maveproblemer, er det altså ren placebo. Er man en af dem der føler at en Cola hjælper, så skal man selvfølgelig bare drikke sin Cola.

På trods af at en Cola i sig selv ikke virker helbredende på den virus eller de bakterier, som er skyld i maveondet, så kan der alligevel være grund til at drikke den. Når der løber væske ud i den ene ende, så er der nemlig også brug for at fylde på i den anden. Man mister nemlig hurtigt meget væske og vigtige mineraler, når man har diarré. Her kan for eksempel en Cola hjælpe, fordi den indeholder både væske, sukker, salte og så bikarbonat. Det samme kunne dog være sagt om mange andre drikkevare, og man skal være opmærksom på, at sukker indholdet i en Cola er højere end det man har behov for.

Det lange svar:

Selv om Colaen ikke har nogen direkte helbredende effekt, så har en Cola alligevel en del gode egenskaber. Egenskaber der kan være gode når man har det skidt, og som også gjorde at jeg selv valgte en Cola i går.

Smagen og brusen

Først og fremmest har Cola en ret særegen og unik syrlig-sød smag. En smag der tiltaler mange, og de fleste kan overskue at drikke det, uden at få kvalme. Kulsyren giver en brusende og frisk fornemmelse i munden, som også kan virke behagelig og stimulerende. Specielt hvis man har en dårlig smag i munden. Når kulsyren bevæger sig længere ned i maven, kan den have den effekt, at den kan give lidt brus i den trætte mave. Det kan hjælpe på det overtryk der kan opstå i systemet når man har diarré. Det sker fordi, at kulsyrren får en til at bøvse, hvilket kan virke neutralisere på det tryk, der er nede i maven. Hermed kan vi altså også aflive myten om, at Colaen skal “afbruses”.

Væskemangel og dehydrering

Som jeg skrev før, så mister man hurtigt meget væske og vigtige mineraler, når man har diarré. derfor skal der også noget ind igen. Når man har diarré og måske opkast, kvalme og mavesmerter, er det de færreste der har ret meget appetit og og lyst til noget som helst. Her er en Cola bestemt også bedre end ingen ting. Når det er sagt, så kan det samme naturligvis siges om andre kalorieholdgie drikke. Hvis man fortrækker en Sprite eller andet, så kan man altså sagtens skifte Colaen ud med det. Det eneste man med sikkerhed kan sige at man IKKE skal indtage i forbindelse med diarré, er mælkeprodukter. Det skyldes, at tarmcellerne efter en diarré mangler enzymet laktase. Laktase er det enzym der nedbryder mælken, og fordi man mangler det, kan mælkeprodukter forværre diarréen efter en maveinfektion.

Er man meget hårdt ramt, og i stærk fare for at dehydrere, skal man dog alligevel holde sig fra Cola og andre læskedrikke. Det skyldes det meget høje sukker indhold og det avanceret begreb osmolaritet. Osmolaritet er vands bevægelse gennem en membran, som for eksempel en tarmvæg. Normalt vil maven selv sørge for at blande de forskellige osmolariteter så der er balance, men under diarré er denne funktion svækket. Når en væske me høj osmalaritet, som for eksempel Cola, kommer ned i tarmen, kan den derved trække væske UD af tarmen. Det kan give anledning til øget tarmbevægelse og en fornemmelse af udspilethed. Derved opnår man altså den modsatte effekt, end det man er ude efter. Ved voldsom diarré og dehydrering, er det altså bedre med vand, og hvis man ikke kan holde vandet nede, kan man prøve med kogt og nedkølet vand.

Problemet ved KUN at få vand i maven, er at man slet ikke får tilført hverken salt, sukker eller andre gavnlige stoffer, som ellers anbefales. Derfor ambeler man nogle steder, at man selv blander list salt og sukker i vandet. Dem der har prøvet det, vil nok skrive under på at det ikke smager specielt godt. Her kommer Colaen derfor ind igen. Man kan nemlig vælge at fortynde den, hvilket en del af myten også går på. Selv om det selvfølgelig heller ikke smager helt så godt som ren Cola, så vil jeg selv foretrække denne løsning, frem for vand med salt og sukker. Blandings forholdet anbefalet til voksne, er to dele Cola til en del vand.

Børn, diarré og dehydrering

Har man et barn med diarré og som er i risiko for dehydrering, så er en Cola serdeles uegnet. Specielt hvis den er ufortyndet! Det skyldes at børn har et større behov for væske end voksne, når man ser på det per kilo. Derfor dehydrere de også hurtigere. Væsker som Cola, juice, og andre hyperosmolære væsker, der indeholder meget sukker, vil kun forværre tilstanden. Hvis man ønsker at blande cola op med vand til sit barn, for måske at tilføre lidt sukker, skal blandingforholdet være fortyndet i forholdet én til én!

Konklusionen på Cola myten

Alt i alt, kan det altså konkluderes, at vi godt kan aflive Cola myten. Cola i sig selv kan ikke dræbe hverken virus eller bakterier. Faktisk kan det høje sukker indhold i en Cola være decideret skadelig, i ekstreme tilfælde. Når det så er sagt, så opstår der under diarré og dehydrering et behov for at tilføre væske til kroppe, og lidt Cola er bedre end ingen væske overhovedet. Her kommer myten om den fortyndede Cola ind i billedet. I det man fortynder Colaen, sænker man også sukker indholdet per liter. På den måde bliver det også muligt at tilføre lidt sukker, salte og så bikarbonat, som kroppen skal bruge.

Mariekiks

Nu hvor vi har fundet hoved og hale i Cola-myten, så er det tid til at kigge lidt på den der famøse Mariekiks. Hvor mange af os husker ikke hvordan mor stak en Mariekiks i hånden på en, hver gang man var syg? Jeg gør i hvert fald, og det var næsten lige gyldigt hvad man fejlede. Men virker den der kiks så, eller var det mest af alt for at få et eller andet i maven på os? man kan vel næsten altid overbevise et barn om at spise en mariekiks.

På samme måde som med Cola myten, så er der altså ingen videnskabelig dokumentation for at en Mariekiks i sig selv hjælper mod dårlig mave. Når det så er sagt, så kan det at få lidt mad i maven god hjælpe en til at få det bedre. Lidt på samme måde som væske hjælper koppen i bedre balance, så gør maden også. Hertil skal det dog siges, at det ikke er helt ligegyldigt hvad du putter i den sarte mave. Mad man skal holde sig fra, er selvfølgelig mælkemad, lige som man ikke skulle drikke mælk før. Det er også en god idé at holde sig fra meget fedtholdig mad, og mad der er svært at fordøje.

Spis let fordøjelig mad

Når man skal i gang med at spise igen, efter diarré og/eller andre maveproblemer, er det vigtigt at man starter forsigtigt ud. Tænk på at din mave lige har været igennem en hård proces. Hold dig fra groft brød og andre fuldkornspordukter der kræver lidt mere af maven. I stedet kan en skånsom kost indeholde let fordøjelige produkter som kogte ris eller pasta, ristet brød, bananer, lidt revet æble, kogt fisk eller kylling. Du kan også prøve med salte kiks, chips og andre saltede fødevare, til at holde opretholde saltbalancen.

Derfor giver det mening at spise Mariekiks

Hvis din mor, lige som min, har givet dig Mariekiks når du var syg som barn, så har der altså måske alligevel været en mening med galskaben. En Mariekiks er lavet på Hvedemel, og høre under let fordøjelig mad. Der er dog ingen der siger at du ikke lige så godt kunne spise et stykke ristet brød. Der er dog ingen tvivl om, at en lille kiks er lang mere overskuelig end et helt stykke brød, hvis man er virkelig dårlig. En Mariekiks er måske også langt nemmere at lokke i et barn end et kedeligt stykke brød.

Gør hvad der giver mening for dig

Alt i alt, så er Cola og Mariekiks en sejlivet myte, som du overhovedet ikke behøver at følge. Får Cola og Mariekiks dig til at føle dig bedre tilpas, så fortsæt endelig med det. Hvis du heller vil drikke og spise noget andet, så er der massere af andre alternativer, som er mindst lige så gode. Det vigtige her er, at tænke på væskebalancen og at opretholde den rette saltbalance i kroppen. Hvis man slet ikke kan spise overhovedet, så kan kalorieholdgie drikke være en fordel, men der er absolut ingen grund til at tro at det SKAL være Cola. Pas på dig selv, og dine nærmeste, og gør det der giver mening for dig/jer.

Jeg håber at du, bag skærmen, har fået lidt ud af mit indlæg her. Jeg høre gerne om hvad der har hjulpet dig, eller nogen du holder af, igennem et sygdoms forløb, i kommentarfeltet her under.

Fortsat rigtig god Søndag der ude! 🙏🏻❤️

Lignende indlæg

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.