Din kost påvirker din hjerne

For et par uger siden, skrev jeg lidt om hvordan motion påvirker hjernen, og koncentrationen. På samme måde som regelmæssig motion påvirker hjernen, så gør sund og velafbalanceret kost det også. Gennem den rette kost, er det muligt at opnå et større mentalt overskud. Et større overskud gør det uden tvivl nemmere at klar hverdagens udfordring.

Det mest optimale, vil være at sammensætte en kost, der stabilisere blodsukkeret. Det vil altså sige, at man spiser en kost, der gør at blodsukkeret kun svinge meget lidt under og efter måltidet. Fordelene ved at spise sig til et stabilt blodsukker er blandt andet øget energi og overskud, afbalancering af sulten, bedre koncentrationsevne, indre ro og glæde samt en naturlig træthed.

Sådan spiser man sig til et stabilt blodsukker

Det siger sig selv, at hvis man ønsker et stabilt blodsukker, så skal man holde sig fra slik skålen. Men et stabilt blodsukker handler ikke kun om hvor meget slik og hvidt sukker man spiser. Hvis det var så nemt, så var der nok lidt flere af os der gik rundt med et konstant stabilt blodsukker.

Sukker er en term der bruges til at beskrive simple kulhydrater, der smager sødt. Her er der bland andet tale om hvidt sukker, råsukker, farin/puddersukker, honning, sirup og frugtsukker.

Det er dog ikke alle kulhydrater der smager sødt. Ud over de simple kulhydrater, findes der også komplekse kulhydrater. Dem finder man for eksempel i grøntsager, i nogle frugter, i ris, gryn, korn, kartofler og pasta. Disse kulhydrater optages generelt langsommere end de simple kulhydrater, og giver derfor ikke lige så store udslag i blodsukkeret, som de simple kulhydrater. Derfor kalder man også ofte de simple kulhydrater for de “hurtige” kulhydrater og de komplekse kulhydrater for de “langsomme” kulhydrater.

Trods det faktum at kulhydraterne i madvare som ris, pasta og korn er de komplekse kulhydrater, så er der stor forskel på hvor meget de påvirker blodsukkeret. Generelt er fuldkorn bedst, og jo mindre det er blevet bearbejdet, jo bedre. Foreksempel påvirker en lys bolle blodsukkeret markant mere end en grov og bolle.

Der findes flere forskellige kost sammensætninger der ude, som fokusere på at minimere kulhydratsindtaget. Her kan blandt andet nævnens Keto, Paleo og KISS-kost. Selv prøver jeg at spise efter KISS-kost principperne. (Hvis du vil vide mere om KISS-kost, kan du læse mere HER) Man behøver Selvfølgelig ikke følge en bestemt kost, hvis bare er lidt bevidst om de ting man putter i munden. Det vigtigste er, at man er opmærksom på at spise på en måde, der påvirker fordøjelsen positivt. Spis mad der optages langsomt i tarmene, og giver en stabil mæthedsfornemmelse.

Fordel dine måltider i løbet af dagen

Ud over at spise mad der optages langsomt i tarmene, så er det en god ide at fordele sine måltider ud over hele dagen. Spis tre hovedmåltider i løbet af dagen, og spis kun mellemmåltider hvis du reelt set er sulten. Ved at sprede sine måltider ud over hele dagen, undgår man store dyk i blodsukkeret. Kroppen bruger kulhydraterne som brændstof, og jo længere tid der går mellem indtaget af mad, jo mere bliver depoterne tømt ud. Det kan føre til overspisning, og lavt energiniveau. Så spis regelmæssigt.

OBS: Er du ofte sulten mellem måltiderne, kan det skyldes ar du ikke får fedt nok.

Min ærlige mening om sukker og kulhydrater

Med al den snak om sukker og kulhydrater, kan det hurtigt komme til at lyde som om at man nærmest ingen ting må spise. Sådan er det altså ikke, og jeg er bestemt ikke kulhydrat forskrækket. Kulhydrater er en af hjørnestenene i vores kost, og kroppen har brug for kulhydrater. Når alt kommer til alt, så skal man spise så det giver mening for en selv. Hvis det giver mening for dig at udelukke brød og pasta fra din kost, så er det fint. For andre vil det være helt utænkeligt, og det er også helt fint. Det vigtige her er, at man har det godt i sin krop, og med den måde man sammentætter sin kost.

Personligt syntesjeg, at man skal være meget mere mådeholdende over for de simple kulhydrater. Der er bestemt ingen grund til at fylde sig med sukker i form af slik og kage. Jeg forbeholder mig også retten til at sige nej tak til kage og slik på arbejdet. Det har ganske enkelt ingen plads i min normale hverdag. Det betyder ikke at man ikke kan nyde et stykke kage eller sin yndlings is en gang i mellem. men måske det skal gemmes til en sætlig lejlighed?!

De største faldgrupper

Den største faldgruppe i forhold til kulhydrater, er efter min mening frugt og bær. Man kan nemt komme til at spise for meget frugt, fordi man tænker at det er sundt, og ikke tænker over sukker indholdet. JA frugt er sundt, me det er også poppet med frugtsukker, og påvirker derfor også blodsukkeret der efter. Spis maksimalt ét stykke frugt om dagen og gerne bær, og helst sammen med andet mad. på den måde påvirkes blodsukkeret minimalt.

En anden faldgruppe er færdigretter, som ofte er tilsat en del sukker. Prioriter i stedet at lave din mad selv. Du kan finde massere af inspiration her på min side. Alle opskrifterne her inde er lavet med det formål at holde et stabilt blodsukker, og et lavt insulinniveau

Drik rigeligt med vand

En vigtig faktor for ens energiniveau, er væskebalancen. Jeg har tidligere skrevet et indlæg omhandlende væskebalance, som du kan finde HER!

Hvis jeg kort skal opsummere, vil jeg sige at man generelt skal drikke minimum halvanden liter vand om dagen. Hvis man er fysisk aktiv skal man drikke mere. Hvis man har svært ved at huske at drikke, er der flere måder at minde sig selv om det. Selv har jeg altid en vandflaske med mig. På min vandflaske har jeg x antal elastikker, som symbolisere hvor mange gange jeg skal tømme min vandflaske på en dag. Hver gang jeg har tømt den, flytter jeg en elastik.

Der findes også forskellige app’s der minder en om at drikke, men jeg er lidt gammeldags.

Fysisk aktivitet, søvn og stress

Blodsukkeret påvirkes ikke kun af hvad vi putter i munden. Under træning, forbrænder man som bekendt en del mere end normalt. Lidt forenklet sagt, så transporteres kulhydraterne ud til musklerne, hvor de bliver forbrændt. Derfor reducere træning i sig selv blodsukkerniveauet. På længere sigt, vil en sund muskelmasse også hjælpe til at sænke blodsukkeret. En sund muskelmasse optager maden bedre, hvilket betyder at blodsukkeret ikke blot stiger mindre, men det falder heller ikke lige så meget som hos en utrænet person, når de har spist.

For lidt søvn og stress kan indirekte påvirke blodsukkeret. For lidt søvn og stress påvirker nemlig hormonerne negativt, og som følge heraf, kan man opleve et større behov for “hurtige” kulhydrater.

Hvornår kan man mærke forbedring?

At ændre sin kost kan tage tid. Alt efter hvor mange ændringer der skal til for at opnå en god og velafbalanceret kost, kan det tage kortere eller længere tid. For mit vedkommende, da jeg skiftede til KISS-kost, startede jeg med at udelukke de mest åbenlyse kilder til sukker. Det vil sige at jeg droppede sodavan, kage, slik og så videre. Det gik der faktisk en hel måned med, hvorefter jeg begyndte at kigge på min øvrige kost. Så en kostændring i sig selv kan tage tid. Når man så endelig er kommet i gang med den rette kost, kan der gå lidt tid inden man mærker resultaterne.

Når man stopper med at spise sukker, skal man altså ikke forvente at man pludselig får et kæmpe energiboost. Faktisk vil jeg næsten sige tværtimod. For mig gik der omkring 14 dage, inden jeg begyndte at mærke en forbedring. Inden da mærkede jeg et lille dyk i energien, hovedpine og humørsvingninger. Det skyldes, at der er tale om en form for “afvænning”.

Kroppen skal have tid til at indstille sig på en kost uden sukker, og med tiden vil den lære at fordele kulhydraterne meget mere effektivt. Når først man er ude af sin “sukker afhængighed”, bliver det meget nemmere, og man vil mærke en øget energi og koncentrationsevne, samt indre ro og glæde. Man vil sove bedre om natten, og opleve en mere afbalanceret sult.

Det sværeste ved at komme ud af sin “sukker afhængighed, er i virkeligheden ikke den måde kroppen reagere, men vanen i det. Vaner er utroligt svære at bryde! Selv efter at kroppen har affundet sig med omstændighederne, kan det være vanens magt, der giver et “tilbagefald”. Tænk over det en gang… Hvornår er det at du spiser sukker, og hvorfor? Ofte er det ikke så meget fordi vi har lyst til det, som det er vanen i at vi skal have noget at gumle på, når vi sidder sammen med familien, rundt om fjernsynet. Det er jo hyggeligt, og de fleste af os har alligevel en pose slik liggende i skabet, lige til at tage frem.

Jeg er ikke i tvivl om, at det at droppe sukkeret, har været rigtig godt for mig. Jeg føler mig meget bedre end jeg gjorde før, og jeg SER også meget bedre ud! Min hud er pænere og jeg har bestemt tabt mig en del. for mig er det win-win.

Jeg håber at du der ude, måske ar fået mod på at droppe sukkeret. Det er slet ikke så svært som det lyder, og jeg tør næsten garantere, at du ikke vil fortryde det.

Lignende indlæg

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.