KonMari, status og opdatering.

Den 25 August 2019, lagde jeg et blogindlæg op, omkring oprydning og organisering af mit eget hjem efter Marie Kondos oprydningsteknik. Jeg skrev om hvordan, og hvorfor jeg så det som en del af et sundt liv at få ryddet ud. Hvorfor det var vigtigt for mig at reflekterer over mit liv, og de ting jeg omgiver mig med til dagligt. Normalt holder man ikke længere tids pauser, når man ruder op efter KonMari-metoden, da man i teorien så aldrig bliver færdig. Som nogle måske husker, så var det dog ikke muligt for mig at blive helt færdig. Det var det ikke fordi, at jeg skulle starte på min uddannelse som personlig træner og kostvejleder, på weekendskole, samtidig med at jeg skulle passe mit fuldtidsjob som pædagog. Derfor endte jeg med at holde en lang pause. Da COVID-19 kom til landet, og vi alle gik hjem, blev jeg gravid og sidenhen sygemeldt. Derfor endte jeg med at have en masse ekstra tid. Den ekstra tid er blevet brugt på at færdiggøre oprydningen, i det tempo min krop nu kunne følge med. Derfor tænkte jeg også at det nu måtte være tid til en opdatering.

Hvis du ønsker at læse mit gamle blogindlæg inden du fortsætter, kan du finde det HER!

Bliver man nogensinde rigtig færdig?

Som sagt fik jeg en masse ekstra tid jeg skulle have til at gå, da landet lukket ned grundet COVID-19, og jeg blev gravid og sygemeldt. Da jeg er sygemeldt med bækkenløsning er det selvfølgelig klart, at oprydningen ikke kunne gå helt så hurtigt som jeg kunne ønske. Jeg valgte at dele min manglende oprydning op i bidder, som jeg kunne side med i sofaen, eller ved bordet. Det fungerede rigtig fint. Heldigvis klarede jeg de helt store kategorier sidste år, inden min pause, og har formået at vedligeholde det. 😅

Da jeg jo ikke skulle tilbage og rydde op i de ting jeg ordnede sidste år, formåede jeg at få det sidste klaret inden for et par uger eller 3. Jeg fik endda min kære mand til at ordne skuret, så der også blev ryddet op der ude. Det er derfor med lidt stolthed at jeg nu kan sige at hele huset er ryddet op og organiseret på en måde hvorpå vi ved hvor alt er, og hurtigt kan finde det. Det syntes jeg egentlig selv er lidt rart, når nu man ved at man snart sidder med en nyfødt på armen, og nok ikke har det helt store overskud eller overblik over noget. Men er der i virkeligheden noget der hedder at man er “færdig” med at rydde op? For hvor livet leves, vil der vel altid være et minimum af oprydning der skal klare? Man undgår vel heller ikke at få nye ting ind i hjemmet som man skal forholde sig til og tage stilling til? Måske skal gamle ting ud når nye kommer til, eller måske skal den nye ting i virkeligheden slet ikke være der?

Jeg tror ikke selv på at de ting jeg ejer nu, er de ting jeg har brug for om 1 år eller 2. Eller det håber jeg ikke. Forhåbenligt bliver jeg ved med at udvikle mig som menneske, og dermed vil mine behov også ændre sig efterhånden.

Den mentale proces

Som jeg skrev i mit oprindelige indlæg, så var det her lige så meget en mental oprydning for mig, som det var en fysisk oprydning. Forstået på den måde, at det ikke kun handlede om et rent og ryddeligt hjem. Det handlede i lige så høj grad om at reflekterer over hvad mit liv skulle indeholde. Hvilke ting, minde og personer skulle have lov til at påvirke mig frem over. Hvad havde jeg brug for at give slip på, for at værne om og selv, og min egen lykke i livet. Det kan måske lyde lidt underligt for nogen, men for hver ting jeg har skilt mig af med i denne proces, er jeg faktisk blevet lidt gladere. Det er som om jeg har følt mig lettet over at den ting ikke længere påvirkede mig. Det fik mine øjne op for, at mine materielle goder ikke nødvendigvis gør mig lykkelig.

Selvfølgelig er der nogle ting man ikke kan undvære, og som man bruger hver dag. Ting som gør ens liv nemmere, og gør en glad. Jeg tror bare også at mange af os holder fast i alt for mange fysiske ting, bare fordi. Måske er det en gave, som man tror man SKAL beholde, for det var jo tante Gerda der gav mig den. Men har du tænkt på at tante Gerda måske ønskede at den ting skulle bringe nytte og glæde. Jeg er sikker på at hun ikke ønskede at det skulle være en genstand der fyldte op i dit hjem og skabte frustration. Eller måske klynger vi os til en genstand der siger noget om hvem vi forestiller os vi en dag kunne være. Et eksemplet kunne måske være det der tærtefad i bunden af skabet, som blev købt for 3 år siden, fordi jeg forstillede mig at jeg skulle være typen der lavede de lækreste tærter til diverse begivenheder. Men hvis det ikke er sket i de 3 år, så sker det nok ikke. Nogle ting har man nok også bare liggende fordi, hvad nu hvis jeg en dag skal bruge det? Men i virkeligheden er det bare ting som fylder i vores hjem, og som ingen rigtig verdi har for os. Så hvorfor så beholde det?

Uventede ting der er fulgt med min oprydning

Efterhånden som jeg er kommet igennem mine ejendele, Har jeg indset hvor lidt jeg i virkeligheden har behov for at beholde. Det har medført en mere minimalistisk tilgang til mine ting, og de ting jeg bringer ind i mit hjem. Faktisk er jeg blevet helt vild med tanken om at eje så lidt som mulig, i forhold til hvad der også giver mening ud fra min livsstil. Jeg kan faktisk godt lide tanken om at have færre ting at forholde mig til, og nemmere ved rent faktisk at holde et overblik over de ting jeg ejer. Færre ting, betyder også mindre oprydning, og mere plads i hjemmet til de ting jeg elsker. Derfor arbejder jeg nu løbende på at nedbringe mine egendele, og skabe plads og rum omkring mig.

Okay måske nogen havde set det komme, at minimalisme kunne være en af de ting der fulgte med. En ting jeg dog slet ikke havde set komme, var at jeg pludselig blev draget at tanken om “zero waste”. Og nej, det er ikke fordi jeg er blevet decideret zero waster, eller tror jeg kan rede hele verden. Faktisk tror jeg ikke der er nogen der kan leve helt uden at produceren en eller anden form for skrald. Når det er sagt, kan jeg godt lide tanken om at bruge de ting man har til rådighed, og tænke over hvilken form for skrald man producere. Jeg har i hvert fald fået øjnene op for, at meget af det skrald jeg selv producere på daglig basis er fuldstændig unødvendig. For slet ikke at sige spild af ressourcer. Ydermere er meget af det også spild af penge. Penge jeg kunne have sparet op til ting der havde gavnet mig bedre, og givet mig større glæde.

Men knirke, hvad er det så du har brugt penge på som er så unødvendig, og hvad gør du så nu? Nogle af de ting jeg har brugt penge på, er vatrondeller, vatpinde, køkkenrulle, kosmetik og hygiejneprodukter. Hvis man lige tænker sig om et øjeblik, så er der her tale om ting, som mange af os i forvejen har gode genanvendelige alternativer til i hjemmet allerede. Og hvis ikke kan det hurtigt skaffes. Faktisk har jeg selv fornyeligt gjort mig nogle investeringer, som kan nedbringe mit spild. På sigt vil disse investeringer også kunne spare mig for en hel del penge, idet jeg har erstatte ting som jeg førhen købte, brugte en gang, og smed ud.

Mine investeringer

Til de nysgerrige sjæle der ude, vil jeg da gerne lige dele med jer, hvad det så er jeg har købt, og hvorfor. Det er ikke fordi jeg skal gøre reklame, og jeg vil da også lige gøre klart med det samme, at jeg altså ikke modtager noget som helst for at skrive om disse ting! Nogle af tingene er måske heller ikke for alle. Nogle vil måske endda syntes at nogle af tingene er lidt klamme, og fortrække engangsbrug på nogle af disse områder.

Vatpinde og vatrondeller

Lad os starte med noget ganske simpelt. Vatpinde og vatrondeller. De fleste af os ved godt, at vatpinde måske ikke er den sundeste måde at rense ørene på, men det er måske også for mange den nemmeste måde. For os kvinder, bliver vatpindene også brugt i forbindelse med makeup. Når der liiige skal rettes på øjenmakeuppen vi lige fik klattet lidt rigeligt med. Men har du tænkt over hvor mange vatpinde der går til på den måde? Mange af dem er måske også af den type der er lavet på plastikpinde? For mig har det også været et irritationsmoment at have den der store pakke stående og fylde i mit skab. Her faldt jeg over en ting jeg selv syntes er ret fantastisk. Jeg fandt nemlig en genanvendelig udgave, som blot skal vaske med lidt vand og sæbe, og så kan den bruges igen. Whaaat… hvorfor vidste jeg ikke at det fandtes? Den hedder LastSwab og findes i to udgaver. En til øret, og en til makeup. Nu behøver jeg kun at have to vatpinde liggende, en af hver, og jeg kan bruge dem igen og igen. Der står ikke længere en hel bøtte vatpinde i mit skab!

På samme måde med vatrondeller er det noget vi kvinder bruger meget når vi renser vores ansigt. Eller jeg gør i hvert fald. Men hvorfor egentligt? Man kan jo i virkeligheden lige så godt bruge en helt almindelig vaskeklud! Jeg har endda 2 liggende jeg sjældent har brugt, og de kan vaskes, og bruges igen. Til de få situationer hvor jeg syntes en vatrondel er rarest, findes der faktisk også genanvendelige udgaver af den. Enten kan man selv lave dem, eller få en der er lidt fingerferm til at lave dem, eller man kan købe dem. Nu har jeg blot en lille pose med genanvendelige vatrondeller i, som jeg ligger i en vaskepose efter brug. Herefter går di i vaskemaskinen sammen med min øvrige vask.

Plastikposer

En anden ting er i den lidt mere overskuelige ende, er plastikposer. Jeg har i årevis købt pose hver gang jeg har været ude og handle. Når man sådan lige regner sammen hvad man har brugt på poser er det sikkert rigtig mange penge. Specielt fordi man så aldrig husker at tage dem med igen næste gang man handler. Faktisk havde jeg allerede en del indkøbene liggende, så nu har jeg fast to styks i min taske hvis jeg lige skal handle på vej hjem. Jeg har slf flere liggende hjemme, som jeg tager med, når jeg decideret har planlagt at jeg skal ud og handle. I samme boldgade har jeg investeret i nogle frugtposer/net, som kan bruges i grøntafdelingen, til alt det løse frugt og grønt man køber. Så behøver jeg aldrig mere bruge en af der tynde irriterende poser der hænger i supermarkedet.

Køkkenrulle

Har du tænkt over hvor meget køkkenrulle du bruger, og til hvad? Det har jeg. Køkkenrulle er i virkeligheden en af de ting der altid har irriteret mig. Det suger mega dårligt, så man bruger en halv rulle hver gang man spiller noget, og man skal hele tiden huske at købe det hjem. Men hvorfor? Ofte er en klud, et viskestykke eller et håndklæde meget bedre til det vi normalt, og uden at tænke over det, hiver køkkenrullen frem til! Det er da dumt! Jeg siger ikke at en køkkenrulle ikke kan være handy at have ved hånden, men ofte føler jeg faktisk ikke at den gør sit job særlig godt. Man kan ikke en gang bruge den til at pudse næse i, fordi den river næsen helt til blods. Nej tak. Jeg finder på noget andet fra nu af! Det er da ikke fordi vi slet ikke har køkkenrulle stående, for det er da en nem ting lige at have ved hånden. Jeg har bare valgt at investere i en af bambus, hvor jeg kan vaske stykkerne i maskinen, og rulle dem op igen. Det suger også meget bedre end papirs køkkenrullen.

Ja man kunne jo godt have lavet en selv af nogle klude, og eventuelt sætte nogle trykknapper på og rulle op, men så handy er jeg altså ikke lige, og jeg gider ikke bruge min tid på at lave den. 🤷🏻‍♀️

Kosmetik og hygiejne

Nu kommer vi til et emne som virkelig kan dele vandende, og det er nok også her at de sarte sjæle begynder at stå af. Men lad os ligge lidt blidt ud. Da jeg altid har irriteret mig over de stor plastikflasker jeg har stående og fylde med shampoo og balsam samt barberskum til benene i mit skab, har jeg besluttet mig for at give sæbebaren en chance. Det kan jo ikke være værre end jeg er nød til at skifte tilbage igen. Jeg blev faktisk overrasket over hvor mange sæbebarer der findes til de forskellige formål. Ind til videre er jeg allerede blevet rigtig glad for min barbersæbe. Den fylder mindre, er nemmere at arbejde med. På samme måde har jeg taget et kig på mine andre produkter og cremer, og besluttet mig for, at når jeg har brugt det jeg har, så vil jeg anvende en bar til at rense ansigtet med, og ellers gøre min morgen og aftenturene så simpel som mulig. Hvad det indbefatter for den enkelte er helt sikker meget individuelt, og derfor vil jeg ikke gå så meget i detaljer her. Men lad mig endelig vide i kommentarfeltet om det er noget der kunne være interesant at læse om i et seperat blogindlæg.

Den anden del under det her emne er det månedligt tilbagevendende For os kvinder i den fødedygtige alder. Det er selvfølgelig ikke noget jeg Skal bekymre mig om lige nu, mens jeg er gravid. Der er dog kun 2 måneder til jeg står med mit barn i armene, og så bliver jeg nød til at forholde mig til det igen. Bind og tamponer er ikke billigt, og man har altid glemt at købe, når man står og skal bruge det. Egentlig havde jeg ikke tænkt at der var andre genanvendelige muligheder end menstruationskoppen og da jeg altid har lidt af mange smerter, har det bare ikke været en mulighed. Efter at have undersøgt det nemmere har jeg dog fundet ud af at der både findes stofbind og decideret menstruationstrusser, så det får et forsøg når det bliver aktuelt. Hvis det er noget du selv kunne være interesseret i, vil jeg anbefale at du undersøger det, og eventuelt ser nogle videoer om det på YouTube.

Moderne Stofbleer

Når jeg nu snart står med et barn på armene, og allerede har været rundt om stofbind og andre, for nogen, ulækre ting, så lad os da lige runde stofbleer også. Jeg har egentlig svoret at jeg aldrig ville bruge stofbleer, både fordi det lyder besværligt, og jeg har oplevet hvordan den slags KAN lugte. Når det er sagt, så har jeg jo haft en masse tid der skulle bruges på et eller andet, når jeg nu ikke kan fare rundt som jeg plejer. Derfor har jeg været inde og undersøge sagen nærmere. Til min store overraskelse findes der mange forskellige Slags og modeller, og der findes lige så mange anvisninger på hvordan man vasker dem. Åbenbart kan man godt vaske den slags forkert, så de kommer til at lugte. Efter at have læst om emnet i flere uger, er jeg kommet op med en startegi for at afprøve dem selv, og forhåbenligt med succes og uden lugt. Fordelene er jo ikke til at overse, når man ser på hvor meget man spare på den økonomiske side, samt den mængde skral man undgår at producere. Derudover, skåner man sit lille pus for en masse kemi, og det tror jeg de fleste er interesseret i.

når vi nu alligevel skal bruge stofbleer, er det jo nærliggende også at vælge genanvendelige vaskeklude, når man alligevel skal vaske. På den måde bliver det også nemmere at fylde vaskemaskinen op.

En helt ny strategi

Måske har du allerede fået en fornemmelse af det, ved at læse dette blogindlæg, men… Undervejs i min oprydning, har jeg fået en helt ny strategi for hvordan jeg fremover vedligeholder den orden jeg har skabt i mit hjem. Det handler ikke kun om at organisere, de ting jeg ejer. Det handler i høj grad også om at minimere den mængde af ting jeg ejer, og bringer ind i mit hjem. Derudover handler det om at undgå at bruge penge engangsprodukter, og i stedet Bruge penge på genanvendelige produkter af god kvalitet. I det hele taget vil jeg gerne sikre at de ting jeg bringer ind i mit liv er af sådan en kvalitet, at jeg kan få glæde af det i så lang tid som overhovedet muligt.

For at sikre alle disse ting er det vigtigt for mig at lave min research, INDEN jeg køber noget. Jeg er nød til at sikre mig, at de ting jeg køber passer ind i min livsstil inden jeg bringer unødige køb ind i mit hjem. Der ud over har jeg lovet mig selv ikke at købe noget som helst impulsivt, men i stedet skrive det på en ønskeliste til mig selv, og derefter vente en måned før jeg køber det. På den måde kan jeg forhåbenligt minimere de der irriterende impulskøb, som man ALTID ender med at fortryde. Det kan selvfølgelig være svært nok i sig selv, når der er noget man virkelig har lyst til at købe, på den anden side er det jo altid rart at have noget at glæde sig til. 😅

Jeg håber at jeg med dette indlæg har kunne være til en smule inspiration. Om ikke andet, kan jeg varmt anbefale at gå på denne “oprydningsrejse”, og lære sig selv lidt bedre at kende. 🙏🏻❤️

Lignende indlæg

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.