Oprydning for livet, sjælen og psyken?

Kender du den følelse man nogle gange kan have, når man virkelig har ryddet op, og gjort rent i sit hjem? Alt virker så lyst og venligt, og det er som om man tænker meget mere klart! Der går dog ofte ikke ret lang tid, før det hele er rodet til igen, og alt virker kaotisk.

Jeg har aldrig været ret god til rod, og det påvirker mig helt vildt, når mine omgivelser virker rodet. Alligevel har jeg aldrig rigtig formået at få sådan rigtig orden på mine ting. Jeg føler ofte at jeg bruger oceaner af tid på at Ryde op, og skabe orden, uden at se nogen egentlige resultater. Men nu skal det altså være slut, en gang for alle! Derfor har jeg købt bogen “magisk oprydning” af Marie Kondo.

Øhhh… men Knirker… hvad har oprydning med sund livsstil at gøre? Jo det skal jeg fortælle dig.

Som sagt, så bliver jeg meget påvirket af rod i mine omgivelser. Der er som om, at rodebunkerne blokere mine tanker, og forhindre mig i at udfolde mig kreativt. Samtid kan det være svært at finde ting man skal bruge, når man ikke ved hvor det er, hvilket stopper mig fra at gøre de ting jeg egentlig ville. Jeg kan jo ikke finde det jeg skal bruge alligevel. Tit og ofte ender jeg også med at opdage, at jeg har købt den samme ting flere gange, simpelthen fordi jeg ikke vidste at jeg allerede havde det. Kort sagt forhindre de rodede omgivelser mig altså i at leve den livstid jeg gerne vil fuldt ud.

En anden ting ved oprydning, der gør den sund er, at den kan virke terapeutisk. Hvis man virkelig skal have bund i sine ting, er man nød til at forholde sig til hver enkel ting man ejer. Man må tage stilling til hvor vidt den enkelte genstand har verdi i ens liv, hvor den kommer fra, hvad den kan bruges til, og hvor vidt den passer ind i ens fremtid. På den måde får man ikke bare ryddet op i sine ting, men også i sit liv.

Måske du læste mit nytårsfortsæt ved årsskiftet? Der skrev jeg, at jeg ville bruge det her år på at elske mig selv mere, og give mig selv plads. Jeg ville være mere til stede i nuet, og gøre de ting jeg elsker. Hvilken bedre måde at gøre det på, end at få ryddet op i sit liv, samle tankerne, og gøre plads til det man egentlig gerne vil?

Når jeg har valgt at bruge Marie Kondo metoden, så er det selvfølgelig ikke helt tilfældigt. Der kan som med så meget andet diskuteres både for og imod, og meningerne om hendes metode er sikkert mange. Nu er jeg jo et menneske der elsker systemer og orden, og jeg kan nok godt være lidt sær omkring det. Det vil nogen måske også mene at Marie Kondo er. Så det passer mig helt fint. Noget af det mest afgørende i mit valg om Marie Kondo er dels, at hun lover vedvarende resultater. Det vil altså sige at det er den sidste store oprydning i mit liv? Dernæst snakker hun meget om kun at beholde de ting der bringer en glæde. Den tanke kan jeg rigtig godt lide! Hvorfor også holde fast i noget, der alligevel ikke bringer en glæde? Hvis ikke en genstand bringer mig glæde i mit liv, hvordan kan den så hjælpe mig med at leve det liv jeg ønsker? Det giver så fantastisk god mening, at man skal fylde sit liv med glæde, og smide de ting væk, der er fyldt med vrede, smerte og ligegyldighed. Vi kan alligevel ikke bruge det til noget længere. Her snakker jeg selvfølgelig lige så meget i overført betydning. Som jeg sagde før, så handler det ikke kun om at ryde op i sine ting, men i lige så høj grad i sit liv. Vi kan jo kalde det “at ryde op i sit hovede”? Måske der endda også er venner, bekendte eller andre personer i ens omgangskreds, som man under vejs finder ud af, at man er nød til at rydde op i?

Det er selvfølgelig ikke sådan, at jeg har haft planer om denne oprydning siden nytår, og bare har været mega doven den første halvdel af året. Her på det seneste har jeg blot mærket, at der har været nogle ting i mit liv som ikke var som det måske burde, ud fra alt det jeg gerne vil. Ja min mand og jeg er i fertilitetsbehandling, og det er ikke nemt, men jeg føler mig egentlig ret afklaret med situationen efterhånden. Derfor har jeg ikke en følelse af at det er det der trykker. Jeg kan blot ikke rigtig sætte min finger på hvad det så helt precist er. På baggrund af denne følelse, har jeg været lidt på udkig efter en metode, der måske kunne hjælpe mig med at kaste lys over situationen. Derfor håber jeg også at denne oprydningsrejse, vil åbne mine øjne for hvad det så er der trykker. Ja måske vil jeg endda få en form for åbenbaring under vejs, der fortæller mig hvad jeg skal gøre ved det. Hvem ved. Det vil tiden jo vise. 😜

Da jeg modtog bogen, gik jeg straks i gang med at læse. Jeg blev faktisk helt opslugt af den. I løbet af halvandet døgn, havde jeg læst lidt over to kapitler, og på det tredje døgn startede oprydningen. Jeg startede selvfølgelig med tøj, sko og tasker, som Marie Kondo anbefaler. Det var en fantastisk følelse at gå alt sit tøj igennem, og smide alt det ud der ikke bragte nogen form for glæde. Det var som en lille befrielse fra noget man havde haft svært ved at give slip på.

Det næste skridt var så at ligge alt det tøj på plads igen, som jeg var nået frem til gav mig glæde. Her valgte jeg at folde mit tøj efter Marie Kondos anbefalinger, selv om jeg til at starte med syntes det lød lidt fjollet. Til min store overraskelse, skulle der ikke mange foldede stykker tøj til, før jeg allerede elskede det. Resultatet var forbløffende. Der var plads til meget mere tøj end der nogensinde har været i mit klædeskab før, og jeg kan endda se alt hvad jeg har, uden at skulle rode skabet igennem. Det næste skridt bliver, at jeg skal ud og investere i nogle kurve til mit tøj, så jeg kan inddele det lidt mere, og nemmere flytte rundt på det.

Nu er turen så nået til bøger og papir. Jeg må indrømme at jeg aldrig i min vildeste fantasi, havde forestillet mig hvor meget jeg har samlet sammen i den kategori. Jeg er endnu ikke færdig med at sortere alle mine bøger og papir, og jeg føler at der er bøger over alt lige nu. Dog vil jeg sige, at med den smule jeg allerede har smidt ud, føler jeg allerede at jeg har givet slip på så mange ting der tyngede mig. Gamle skolebøger og papirer, bøger der bare har ligget i kasser i flere år. Bøger jeg dårligt kan huske hvornår jeg har fået, og som høre til så langt tilbage i min fortid, at de ikke længere er en del af den jeg er i dag. For hver bog der ryger ud, ånder jeg faktisk lettet op. Endnu en bog mindre, som jeg aldrig mere behøver at forholde mig til, og som jeg ikke behøver at læse. Den HAR jo givet mig det den skulle, og nu er det på tide at komme videre.

Jeg kan kun sige, at jeg er blevet bidt af en gal op-rydder. Jeg er ikke sikker på at min mand ikke syntes at det er så fantastisk lige nu, men for mig er det lige hvad jeg har brug for. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at hvis det kan føles så godt at rydde op, hvordan må det så ikke føles når jeg er færdig?! Når jeg kan gå og nyde mit rene og ryddet hjem, og have tid og plads til de ting jeg VIRKELIG elsker.

Jeg håber inderligt at du som læser med der ude, har haft en lige så god weekend som jeg. I morgen starter endnu en uge, og jeg er SÅ klar!

Fortsat god søndag! ☀️

Lignende indlæg

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.