Stegeben med dampede grøntsager og kartofler.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ELSKER gammel dansk mad. Problemet her ved er ofte, at gammel dansk mad indeholde en stor mængde energi. Hvis man spiser mere energi end man bruger, så tager man på, og det ved vi alle. Derfor skruer jeg ofte på et par knapper når det kommer til gammel dansk mad, for at nedbringe energiindtagelse lidt. Jeg laver mindre sovs, og udskifter en stor del af kartoflerne med grønt. Derudover, beregner jeg også mindre kød pr. person. Som tommelfingerregel skal halvdelen af tallerkenen dækkes med grøntsager.

Ingredienser (4 Pers.):

  • Ca. 1,5 kg Stegeben
  • Smør eller margarine til stegning
  • Vand
  • 1 Kvist timian
  • 2 lauerbærblade
  • Salt og Peber

Sovs:

  • Kogeskyen fra stegebenene.
  • Ca. 2-3 spsk. Kikærtemel (Du kan eventuelt erstatte lidt af kikærtemelen med almindelig hvedemel. Du kan også prøve at jævne med, Johannesbrød-kernemel)
  • 1-2 dl. Skummetmælk
  • Madkulør

Forslag til Tilbehør:

Fremgangsmåde:

Varm en stegegryde op, og smelt smørret i den. Det skal lige brune af. Brun stegebenene i smører, lidt af gangen, så det får kulør og smag. Bruningen er vigtig for at få den rigtige smag. Når alle stegebenene er brunede, krydre du dem med salt og peber, og ligger dem tilbage i gryden. Tilsæt vand, til den dækker halvdelen af stegebenene. Tilsæt også timian og laurbærblade. Læg låget på, og lad stegebenene simre i et par timer. Husk at vende stegebenene under vejs!

Mens stegebenene koger, tilberedes tilbehøret. Jeg lader som regel tilbehøret varierer lidt efter årstid. Hvis jeg en sjælden gang i mellem laver stegeben om sommeren, bliver det gerne med salat til, og uden sovs. Ellers kan du skrælle og koge et par kartofler, og dampe nogle grøntsager. Jeg foretrækker at erstatte en del af mine kartofler med dampede blomkål og broccoli. Herudover tager jeg gerne en pose frosne grøntsager op, som jeg overhælder med kogende vand, og putter lidt salt ved. På den måde tør grøntsagerne hurtigt, og bliver varme, uden at blive udkogte.

Når kødet er mørt, tages benene op af gryden og lægges på er fad, som dækkes til, mens du laver sovsen. Du kan eventuelt lade kogeskyen koge ind til en passende mængde. Sigt kogeskyen, for at frasortere eventuelle knoglerester, samt timian og laurbærblade. Jævn kogeskyen med en jævning af mel og mælk. Tilsæt lidt madkulør, til sovsen får den ønskede farve. Smag til med salt og peber.

Server stegebenene med dit foretrukne tilbehør.

Vel bekomme! 🙏🏻

Kommenter

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.